Pages

Tuesday, August 2, 2011

Sayur Campur (API) Suka Hati - Cendawan Shittake

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah, sudah masuk 2 Ramadhan 1432H..

Terasa ingin masa berhenti, lapang bernafas dengan udara Ramadhan (sebelum ni bernafas jugak).
Bulan yang digembirakan akan kedatangannya, dan disedihkan akan kepergiannya. Bulan yang berlumba-lumba manusia berbuat amal dan ibadah (walaupun ada lagi yang keterlupaan)..

Sengaja nak share resepi, my friend masakkan masa potluck office..
Gambar, terlalu exclusive untuk disharekan:)

Sayuran (cara pemotongan dan kuantitinya, ikut suka dan selera anda. Sebahagiannya, kalau tak mahu dipotong pun tak apa. Depends.):-

-Kacang pea (ada orang panggil kacang pes, kacang sepat dsb); saya pun tak pasti namanya apa sebenarnya. Kesimpulannya bukan isinya yang biasa buat makan jajan masa driving tu, tapi keseluruhan kacang tu. Macam mana nak cerita ni..

Ala..silap pulak..

-Cendawan shittake yang menggembirakan (^_^); ikut la nak sebut macam mana pun. Kalau tak ada yang shittake, gunalah apa-apa cendawan sekalipun.
-Lobak merah (recommended untuk dihiris tidak terlalu tebal)

-Lada benggala merah (bukan benggali, atau belanga, atau bangla)

-Baby corn (antara baby yang boleh dimakan..)
-Kobis bunga

* Kalau tak ada semua sayuran tu, guna sebahagian pun memadai. Boleh juga ganti dengan yang lainnya seperti celery, brokoli, asparagus dan lain-lain --> ikut suka hati

Bahan perencah dan perasa:-

- Bawang besar 1 biji dihiris

- Bawang putih 2 biji -dihiris
- Sedikit ikan bilis - dihiris
- Lada merah 1 biji - dihiris
- Cili padi 3 biji - dihiris atau diketuk sahaja

- Sos tiram secukup rasa
- Black pepper (coarse) secubit je

- Garam secukup rasa


* kalau nak tambah serbuk ikan bilis Tumix, atau lain-lain, adalah dipersilakan. Ajinamoto is highly NOT recommended.


Kalau nak pedas lagi, boleh la tambah apa-apa yang patut.


Cara-cara memasak bujang ala API:


1. Panaskan minyak sekadar cukup untuk menumis. Sila kurangkan minyak dalam makanan anda (pesanan ikhlas dari penaja).
2. Goreng ikan bilis dulu. Sebelum garing sepenuhnya, masukkan bahan-bahan ditumis. (Style ikut suka hati).
3. Selepas naik bau, masukkan carrot dan kobis bunga dan sedikit air. Boleh juga masukkan bahan-bahan perasa yang lain (garam, sos tiram, black pepper, TUMIX ke).

4. Setelah dalam seminit, masukkan kacang, lada benggala dan baby corn yang telah dipotong dengan comelnya dalam setengah minit.
5. Last sekali, masukkan cendawan. Cendawan shittake ni ada rasa dan bau yang tersendiri. Jadi, sila adjust rasa masakan anda selepas masukkan cendawan.

6. Selepas dalam setengah minit, boleh dihidangkan.


Moral of the cooking
: Jangan masak lama sangat untuk mengelakkan hilangnya nutrien dan zat-zat dari sayuran tersebut.

p/s: Masak, masak juga.. tapi ibadah jangan lupa. Terlalu kenyang nanti susah pulak nak beribadah. ^_^ Thenkies to ma hosmet yang pasrah memakan apa sahaja hasil yang muncul...walaupun kadang-kadang....

2 comments:

Kak Noor said...

Sedap ni. Kak Noor suka masakan sayur sos tiram ini. Dimakan dengan nasi atau diratah begitu sahaja semasa masih panas (Fresh for the oven_ Sayur-sayurannya pula mesti rangup dan tidak layu. Resepi ini ada juga Kak Noor muatkan dalam blog Kak Noor. Singgah-singgah le...

Norzila Noh said...

tq kak noor=)

menarik jgk nak cuba resepi baru