Pages

Friday, October 16, 2009

Nak Lari??

Assalamu'alaikum wbt

Sejak akhir-akhir ni lagu 'Lari' nyanyian The Fabulous Cats ft Kombat memang agak femes
di corong-corong radio...kecuali siaran IKIM.fm...

Mula-mula, pening jugak mengenang lirik yang disebut laju-laju, jangan kata lidah nk sebut tergeliat, telinga yang nak dengar ni pon tersekat-sekat....


Tapi, kalau difaham-fahamkan, lagu ni nak tegur kaum remaja sekarang yang menganggap pergaulan bebas tu tak salah dan semakin dibudayakan...


*******************************************

Lari

Korus:
Lari, lari lari aku lari
Lari lari lari dari mimpi
Lari lari aku lari dari sepi
Lari lari terus dari diri ini

Biar ku sendiri Biar ku sendiri Menanggung sepi Menghilangkan diri Menenangkan hati meneruskan mimpi
Menebus kembali
Maruah diri

Dia buluh yang tak dilentur
Penagih kasih sayang harapan si penghulur
Didikan tiada dari orang tua nya
Rangkaian kaca yahudi
Menemani jalan hidup.. (jalan hidup)

Dia dah kenal cinta
Dia mula dah suka
Sudah berteman teman
Sudah berpegang tangan
Cuba ringan ringan dah sampai tak ke lengan

Suka sama suka hina dosalah santapan
Dinoda goda tiba-tiba duka dah diduga dah berbadan dua
Mana angkara hilang entah
Kemana terpinga pinga bencana menimpa

Tersorong sorang orang tua
Meradang tangan melayang
Marah yang tak henti memanjang
Tiada yang mandang tiada bahu disandang
Terkapai duyong meraba capai bayang dayung

Salah siapa salahkah kita
Salahkah aku atau kamu
Siapa ditanggung
Siapa mengendung
Siapa menanggung yang dikendung

Korus

Sayang sayang kan dah jadi nangka
Taburan kertas kemewahan menelan si manja
Pinta papa saja papa hidangkan ya
Destinasi mana mama ku turutkan juga

Didikan cukup disediakan sempurna
Cuma papa mama lupa nak ada bersama
Anakanda merana ketagih belaian jiwa
Mengemis kasih sayang bibik teman saudara

Taku cukup rasa memang tak serupa
Berkenalan pula dengan kokaina
Khayal khayalnya kebas sentiasa
Diampunya itulah cintanya

Jamah jamuan santapan harian
Gigilan badan bagaikan taufan
Terlantar dikamarnya samar
Terpejam dipejam tercerai dari badan

Salah siapa salahkah kita
Salahkah aku atau kamu
Siapa ditanggung
Siapa mengendung
Siapa menanggung yang dikendung

Korus

Aku lari aku terus lari..
woo. oo ooo
Terus berlari..
Berlari..

Berbagai cara untuk meneruskan
Perjalanan yang tiada akhir
(Perjalanan tiada akhir)
Aku sendiri mencari jalan pasti
Biarpun ku berlari pastikan ku temui

Berbagai cara untuk meneruskan
Dosa dosa yang tiada henti
(Yang tiada henti)
Aku Sendiri meraba cari erti
Pastikan ku temui
Pastikan ku temui

*************************************

Tapi apa yang menarik sangat dengan lagu ni?

Ada few lines yang buatkan saya nak terus mendengar..sbb mood tgh sama masa tu kan=)

[Line tu diboldkan], padahal sikit je pun..huhu

*************************************

Maka teringat akan suatu kisah, orang yang ingin lari dari Tuhannya:


Seorang murid bertanya kepada gurunya, "Tuan guru, apakah boleh aku lakukan maksiat?"

Tuan guru menjawab; "Boleh. Kau boleh melakukan maksiat dengan 5 syarat;

1. Jangan makan rezeki Allah.

2. Jangan duduk di bumi Allah.

3. Lakukanlah maksiat itu di tempat di mana Allah tidak boleh nampak.

4. Jika datang malaikat maut untuk mencabut nyawamu, katakanlah padanya; "Lewatkanlah ajalku untuk aku beramal dan bertaubat."

5. Dan yang terakhir, di akhirat nanti, apabila malaikat Zabaniyah mengheretmu untuk dicampak ke dalam api neraka, katakan kepada malaikat Zabaniyah: "Tempatku di syurga. Bukan di neraka."

Setelah mendengar kelima-lima syarat itu, anak murid itu menangis. Ia pun berkata;

"Tidak mungkin aku melakukan dosa. Tidak mungkin aku ingkar, melakukan maksiat kepada Allah, yang telah mencipta, yang telah mengurniakan segala nikmat, segala kemudahan untuk tinggal di muka bumi, yang menentukan ajalku, dan nasibku di syurga atau di neraka."


Lalu, bagaimanakah caranya lagi untuk ku melarikan diri dari Tuhan?

Ternyata, aku tidak mampu dan tak berupaya untuk melarikan dari Tuhan kerana nyawa dan jasad ini berada dalam genggamanNya.

*****************************************

"....dan bahawasanya Dia lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis.." (An-Najm:43)

*****************************************

Bukanlah orang asing itu yang berpisah dari negerinya.
Tetapi orang asing itu adalah orang yang melihat manusia
di sekitarnya bermain-main,
ia membangunkan manusia sekitarnya yang tertidur,
dan ia di atas jalan kebaikan ketika manusia di sekitarnya terbawa kesesatan.
Benarlah perkataan penyair, ketika ia berkata:

Seorang sahabat berkata, engkau terlihat asing
Di antara manusia, engkau tidak memiliki kekasih
Aku berkata: Sekali-kali tidak, bahkan manusia itulah yang terasing
Aku berada pada duniaNya dan mendapat petunjuk di atas jalanNya
Demikianlah orang terasing. Orang terasing di sisi manusia ia laksana terpenjara, tetapi ia mulia di sisi Rabb mereka.

[ intro nasyid Syaikh Saad al Ghamidi]

*************************************

p/s: Majulah sukan untuk negara. Berlari meningkatkan stamina diri=P



5 comments:

Ismi Huda said...

ingat Zila nak lari tadi. jangan lari ye zila. LAri untuk berjogging takpe. Come on .. 2 bulan lagi ni =)

Norzila Noh said...

haha...

lari2 anak mengejar nk punch card je stkt ni...

lari utk jogging pon tanak=P

AHMAD said...

Kenapa tak jadi Carta Lagu 8?

Norzila Noh said...

haaa.. saje je...
yang seterusnya akan menjadi carta lagu 9 insyaAllah

sMiLeY said...

Kisah lengkap berkenaan orang yang ingin lari dari tuhan, leh refer kt link ni:-

http://musleemean88.blogspot.com/2008/09/syarat-syarat-untuk-bermaksiat.html