Pages

Sunday, November 8, 2009

Anda kenyang ke lapar??

Assalamualaikum wbt

Kenyang? Lapar? Yang pasti, saya tidak bercadang nak memasak untuk anda pun...
Cuma suatu soalan...apa yang ada sedang rasa sekarang?

Kenyang atau lapar?
Kalau kenyang, alhamdulillah. Kalau lapar, erm..boleh la dapatkan makanan yang berdekatan..can't help..


"Awat la lembik semacam kamu ni? Baru pukul 9 pagi..takkan kamu berlari 10 padang pagi tadi?? Na mungkin..na mungkin," ujar Zainal (bukan nama sebenar)

"Alah...malam tadi tak dinner. Arini pulak tak sempat breakfast,"
Hafiz(bukan nama sebenar) menjawab tunduk dan bongkok, sambil tangannya dilonglaikan ke bawah serupa Zombi Kampung Pisang.


Jelas kelihatan di muka orang-orang lapar akan ketidaksenangannya pada kelaparan. Bahkan ada orang yang mampu berubah seperti harimau ketika lapar. Unless orang itu lapar dalam iman (puasa)...=)Teringat pula petikan dari buku "Nota Hati Seorang Lelaki" karangan Ustaz Pahrol Mohd Juoi,

Dalam satu bahagian, penulis bermonolog dalam diri tentang beza hidup dan kehidupan. Kita membina kedua-duanya tapi yang manakah yang lebih penting? Sudah pasti kehidupan. Dan apa beza keduanya?
Kita hidup dengan makanan, pakaian, kenderaan dan tempat tinggal. Tapi kita membina kehidupan dengan kasih sayang, cinta dan kemesraan.


Keperluan hidup lebih bersifat fizikal dan material. Tapi keperluan kehidupan sungguh abstrak, tiada jisim dan jirim. Not measureable..tapi effect kekurangannya bukankah masih dirasai?

Kadang-kala kita terlalu asyik dan sibuk mencari dan menambah keperluan hidup..tapi keperluan kehidupan??


Kasih sayang, cinta dan kemesraan yang disebut oleh Ustaz Pahrol cuma suatu contoh. Bagaimana dengan makanan rohani, taqwa dan iman kita?? Laparkan rohani kita?? Sunyikah kita dari memberi hati kita makanan yang sewajarnya...bila kami terakhir jiwa kita diberi makanan. Sedarkah kita pada sebarang tanda-tanda kelaparan jiwa, rohani?? Kenyang atau laparkan ianya??


P/s: Taqwa itu adalah bila kita merasa takut Allah tidak sayangkan kita lagi~_~

4 comments:

Methew said...

Nice post i really liked it

Acai Berry

Colon Cleanse

Norzila Noh said...

hopefully it can benefit all of us

Ismi Huda said...

Akak baru habiskan buku tu..menarik2

Norzila Noh said...

ye btul...
sayalah promoter tanpa bergaji....