Pages

Sunday, March 11, 2012

Ummi nak berubah...

Assalamualaikum wbt...


Terasa nak update blog=)... di samping rumate di sebelah yang sedang memotivasikan diri sendiri dengan lagu-lagu Opick sambil membaca dokumen-dokumen kerja...(owh, beliau sungguh tegar)..


Saya pulak, surfing to find some good ideas on my new plans~...... (idea tersebut terpaksa dirahsiakan buat setakat ni... mcm la ada orang nak tau pun^_^)


Teringat sebahagian dari buku Discipline Without Shouting and Spanking yang saya promote sebelum ni...Kalau ada perangai anak-anak yang tak berapa berkenan di hati kita, fokus satu demi satu untuk diubah. Senang nak dipantau dan dijaga....


Sekarang saya sedar, bukan untuk si anak saja... tapi untuk kita juga (anak, bakal ibu dan bakal bapa,, ibu dan bapa, atau siapa pun anda).
You know yourself well.. Anda tahu apa kekurangan anda, keburukan, dan segala bentuk kelemahan. Walaupun kadang-kadang ada yang hanya dapat dikesan oleh orang sekeliling... tapi apa kekurangan yang kita tahu,...berdasarkan ilmu yang dibekalkan Allah untuk kita jalani hidup seharian kita.... kita tahu kelemahan kita, dosa-dosa kita....


Maka, bagaimana pula kita merancang untuk menangani perangai huduh kita, sifat lemah dan mazmumah kita (nobody is perfect kan?). Sebagaimana teruknya perangai itu, terpulang bagaimana kita sendiri menilainya. Sebelum kita minta orang menilai kita, kita pun sebenarnya ada keupayaan menilai diri kita sendiri. 


Fokus satu persatu perkara yang nak diubah itu, sebagaimana yang diajar dalam buku tadi tu pun boleh jadi salah satu step yang berguna untuk kita...


Kalau bukan sekarang, bila lagi kan?=) Muhasabah dan mujahadah=)





p/s: Ya Allah, menyebut itu amat jauh mudahnya dari membuat.. Bantulah kami..


2 comments:

Farhan Iqbal said...

one small problem at a time eh
roger
:)

Norzila Noh said...

sikit2 lama2 jadi bukit..