Pages

Friday, September 24, 2010

Rendang Tok Mak

Assalamualaikum wbt...

Semalam ada jamuan raya untuk students majoring in Urban Engineering..
Style potluck..jadinya, saya membantu [ beli barang] classmate (baca: syuidah) menyediakan menu Rendang Tok Mak..[nama tu sape ntah bagi dalam class]..

Resepi ni (digoogle jgk), tak terlalu tradisional, tapi tak terlalu moden...resepi ni untuk 5-6 orang makan (orang yang banyak makan)..

Bukan gambar sebenar

Bahan-bahan:

1kg daging dipotong kecik
2 peket kecik rempah kurma
suku cawan kerisik (agak2 je, tak payah letak dalam cawan)
1 biji kelapa - ambil santan, nak guna santan kotak pun boleh...pandai-pandailah agak. Tak payah habiskan yang 250ml pun tape sebab dah pekat.
garam
gula melaka/gula
sedikit air asam jawa

p/s: bahan perasa ni sila letak secukup rasa. Ikut selera dan tahap kesihatan masing-masing.

Bahan kisar:

2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai - saiz sederhana.. boleh dikurangkan atau dilebihkan mengikut saiz serai
1-1/2 cm halia
1-1/2 cm lengkuas
15-20 biji cili kering - just nice je pedas dia..(bagi saya la)

Bahan mayang:

3 helai daun limau purut [lebih sekeping dua pun boleh]
1 helai daun kunyit


Cara-cara:

1. Tumis bahan yang dikisar sampai naik bau. Macam mana nak tahu dah naik bau. Kena lah bau=)
2. Masukkan rempah kurma. Tumis lagi sehingga berbau.
3. Masukkan daging, kacau rata. Biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan santan
4. Bila dah lembut sikit dagingnya, masukkan bahan perasa (garam, gula, jawa..eh, asam jawa)
5. Bila dah betul-betul lembut, masukkan kerisik.
6. Lepas tu masukkan daun-daunan...tunggu sampai pekat.
7. Lastly, padamkan api atau suis (for multipurpose cooker atau hotplate), dan boleh hidangkan

Sila masak dengan api sederhana. Masa dah nak kering tu kena lah selalu kacau. Jangan tidur pulak.

Kalau nak resepi yang lagi simple/bujang, sila gunakan perencah rendang je. Senang cerita.

*****************************

Raya-raya ni banyak betul makanan. Rendang ni sahaja ada daging+santan+kerisik..Bayangkan kandungan dalam makanan ni. Nasiblah setahun sekali. Tapi still kenalah berpada-pada.

Satu kebaikan bila tahu resepi ni, sekurang-kurangnya kita aware dengan kandungan makanan tu. Nutritious ke tak, banyak lemak ke tak, tinggi kolestrol ke tak, banyak pewarna dan chemical atau tak. Maka, bolehlah diadjust-adjust supaya mengurangkan kandungan yang tidak sihat bila kita memasak.

Kalau tak pandai masak??

Belajar! [Sendiri pun tengah terkial-kial lagi. Asal nak masak je, pi google kat internet, tak pun kat Puan Zaleha]. Atau paling-paling tak reti pun, tolong basuh pinggan. Ha, masa ni baru kamu tahu bertapa banyaknya lemak dan minyak yang kita makan. Especially masa makan sup tulang atau spageti daging. Susah nak basuh ni. Dah macam planta melekat kat pinggan.


Nabi SAW pernah bersabda " Jadilah seorang muslim kuat yang karena sesungguhnya Allah SWT menyukai muslim yang kuat daripada muslim yang lemah".

p/s: Mari jaga permakanan dan kesihatan..



Dah letak color, tapi tak appear jgk..anyone can help? yang bawah ni boleh pulak..kompius

2 comments:

herculean#33 said...

memang bes ah

Norzila Noh said...

next projek pulak..

prektis make perfect^_^